tisdag 15 november 2011

Politiker besöker OrsaföretagareKommunstyrelsens arbetsutskott (ks au) åker några gånger per år ut och besöker företagare och företag i Orsa, för att få en bra och aktuell bild av Orsas näringsliv och för att företagen ska få möjlighet vilka frågor de vill att politikerna ska driva. Besöken arrangeras av Näringslivs- och utvecklingskontoret.

Idag 15 nov har de varit till MD Trafikskola, Kungshaga Hotell, Lindänget Mjölk och Ors Snickeri. Här ser vi ks au:s ledamöter hos MD Trafikskola. Ägaren Mats Döhlfors har bara varit igång i några år men har redan fått bra omsättning i verksamheten och anställt en person. Han har också många bra idéer om hur han kan utveckla verksamheten framåt.

Vi fortsatte sen till Kungshaga och träffade Pauwel & Daphne van Zonnefeld som tog över Kungshaga för några år sedan. De har haft några tuffa år i starten, men tycker nu att det går lättare med det mesta, inte minst med det svenska språket. Att de nu har lärt sig svenska gör det också det möjligt för dem att vara med t ex i nätverken Visit Orsa, Mora Orsa skating och Turismgruppen. De renoverar nu hotellet bit för bit, tror på Orsas besöksnäring och ser fram emot att utveckla tillsammans med andra turismföretagare här.

Peter Paulsson och Maria Nordqvist driver Lindängets Gård sen något år tillbaka och de gör en stor satsning på att utveckla driften. De satsar bl a 4 Mkr på en investering i två mjölkrobotar, där de ca 100 korna ställer sig (nästan) när de vill. Samtidigt bygger de om ladugården. Bo på lantgård är också något de satsar på och de hoppas ha 12-15 bäddar till sommaren 2012. En tredje affärsidé som de satsar på är turridning med hästar (fjordingar). De har fler idéer på lut också, men just nu satsar de på att slutföra de här. De har också haft ett tufft år med Milkos prissänkningar, men ser nu de framåt med tillförsikt och optimism.
Om de företagen vi besökte tidigare alla var ganska nystartade så är Ors Snickeri faktiskt ett av Orsas äldsta företag. Vi har skrivit om dem tidigare här på bloggen, att de jobbar för fullt med produktion av förvaringsmöbler till spännande och stabila kunder, som Brio och Norska staten (Regeringskansliet). Till exempel levererade de nyss ett stort bord till den norska statsministerns kontor :-) Jättekul att det går så bra!

Tack till alla härliga företagare och intresserade politiker för en riktigt trevlig förmiddag! Vill du veta mer om vad ks au gör och vilka som är med där, kan du klicka på den här länken: http://www.orsa.se/default.asp?PageID=656

Ola Granholm, 15 nov 2011

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar