fredag 18 maj 2012

När EM kom till byn

Nu är EM i orientering över för Skattungbyns del. Två dagars intensivt folkmyller, trafikkaos, speakerhögtalare, provisoriska husbilsbyar och välkommen kommers är över. Nu ser man bara spåren efter evenemanget, stigar på ängarna och några sopcontainers. Byborna vaknar upp till en (nästan) helt vanlig lördag. Men vilken folkfest det var! Och vilken arena Skattungbyns ängar blev (i och för sig världens mest sluttande arena, men ändå :-)

Det blev ett jättebra evenemang! Stor heder till arrangörer, folket i Skattungbyn, Räddningstjänsten och alla andra som hjälpte till! Vilken kick det här måste vara för byn. I dagens Dagens Nyheter fanns till exempel ett rejält reportage från Skattungbyn (se klippet). En rejäl dos med exotism i det, kan man lugnt säga. En mytomspunnen plats har blivit än mer mytisk. Nu får väl Sv Orienteringsförbundet, IFK Mora och Skattungbyn satsa på att få VM år 2022 (eller när det nu kan inträffa). Det känns väl som ett naturligt nästa steg? Det sägs att det under två dagar var ca 6000 personer i byn. Bara på arenan bör de ha omsatt 0,5-1 Mkr och under sitt/sina dygn i Orsa totalt 3-4 Mkr, varav en hel del i själva byn. Men det var också fullbelagt på många andra håll i Orsa, t ex i stugorna på Campingen.

Vi fanns på plats på den sluttande ängsarenan för att berätta om Orsa, möjligheterna att flytta hit eller besöka Orsa. Och många var intresserade. Säkert kommer många hit igen och säkert kommer många av dem tillbaka till Skattungbyn, för att springa i den härliga och unika terrängen eller bara för att njuta av utsikten och det som finns att se och uppleva i Skattungbyn och övriga delar av Orsa. Kanske läge att sätta en skylt nere vid arenan "EM in Orienteering- the steepest ever- was here", ännu ett litet unikt besöksmål att lägga till björken, kyrkan, jättestenen, Älhöjden och Swälasboden.
Grattis Skattungbyn!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar