onsdag 26 oktober 2011

Visionsdag: Orsa om tio år.

Orsa är i ropet, vi har Kalle Moraeus, vi har natur, kultur, musik, vi har Orsayran och vi har isbjörnar....

I tisdags samlades ca. 50 representanter från Orsas besöksnäring och handel för att gemensamt kläcka fram en vision om hur Orsa skall se ut om tio år. Var vill vi vara om tio år? Hur skall vi göra Orsa mer attraktivt för besökare, inflyttare, investerare och samarbetspartners? 

Vi som var med utgick från frågan: 

Hur ser drömläget ut för Orsa om tio år?    

Per Wester från YouTurn.

Det var Orsas näringslivskontor som tagit initiativet till visionsdagen och som moderator och inspiratör hade Per Wester som till vardags driver företaget YouTurn i Stockholm bjudits in.

Per, som härstammar från Furudal, har många års erfarenhet inom besöksnäringen samt med utveckling av både företag och destinationer. Under dagen ledde han gruppen på ett mycket proffsigt och underhållande sätt (ja, vi skrattade mycket) igenom både grupparbeten och diskussioner om vad vi skulle behöva göra för att arbeta fram ett dröm-Orsa om tio år.  
Deltagarna enades om att en tydlig gemensam strategi är absolut nödvändig för att kunna föra Orsa framåt och in i ett drömläge. Det är också viktigt att lägga all energi och samarbetskraft på ett gemensamt mål och att ha en gemensam värdegrund som alla som är med att driva Orsa framåt kan stå för.

Per sammanställer gruppernas åsikter och förslag.


Genom flera sessioner grupparbeten och diskussioner kom man fram till att de tre absolut viktigaste sakerna att göra är:


1. En gemensam plattform. En styrgrupp med mandat att driva och bereda väg för utveckling i Orsa.


2. Satsa på "unikitet". Våga välja bort och lägga all kraft på det vi kan bli unika i och från det skapa en unik profil, där vi kommer överens om vad vi är bäst på och sedan profilera Orsa runt detta.


3. Ha ett "köttben", eventuellt i form av en stor gemensam marknadsföringskampanj, där alla aktörer som vill får vara med och lyfta fram Orsa, och därmed sitt företag.  
Grupparbete pågår.
Ett stort tack till Britt-Lis Jönsson som ställde sin mysiga Teaterbar till förfogande under mötet.
Teaterbaren är verkligen unik. Till er som inte har varit där ännu. Gå dit och skratta lite. Under hela hösten är det föreställningar där på torsdag och fredag kvällar. På fredagar kan man även köpa ett middags-teater paket som inkluderar biljett och en trerätters middag före föreställningen på Orsa Hotell.
Kaffepaus i baren. Fr. v. Elisabet Asp -Christiansson (Siljan Turism), Anna Karin Olsson (Strandrestaurangen), Angelica Liljedahl (Hedins Färghandel), Olof Herko och Ola Granholm (näringslivskontoret).

Redan nu har flera av deltagarna hört av sig och de säjer att de är nu enormt motiverade och redo att börja driva Orsa in i ett lysande drömläge.

Nu gäller de att vi skyndar oss och sätter igång. Det gäller att smida medan järnen är varma.

Superkul och jättespännande känns det verkligen.

Tusen tack till alla som kom och medverkade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar