onsdag 7 mars 2012

Politiker besöker Orsaföretagare

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott (ks au) Marie Olsson (s), Anders Rosell (s), Anders Haga (m), Mikael Thalin (c) och Håkan Yngström (c) var på tisdagen ute tillsammans med näringslivskontoret och besökte fyra företagare i Orsa. KS au är ute 3-4 gånger per år och besöker företagare. Syftet är att politikerna ska lära känna Orsas näringsliv och lära sig mer om hur det är att driva företag i Orsa. I tisdags besökte man företagarna som driver Orsa Bil, Plåt & Lack, Orsa Bensin & Butik (Statoil), Kaptens Motor och Orsa Plåt. Man träffade optimistiska företagare med massor av planer för framtiden.Det är påtagligt hur snabbt utvecklingen går och hur villkoren för företagen förändras. Till exempel fick politikerna en beskrivning av hur det idag krävs allt mer avancerade analysinstrument för att kunna ställa en diagnos på- och reparera nyare bilmodeller. Glenn på Kaptens Motor har anslutit sig till Meca-kedjan och anställt 1,5 personer. På Bil, Plåt & Lack var Kåla tyvärr sjuk, men vi fick en mycket bra beskrivning av verksamheten från hans anställda. De har idag sju anställda.

Ronny Lovén på Orsa Plåt visade också de allt mer avancerade och automatiserade maskiner plåtslagare använder på verkstaden för att tillverka de detaljer de sedan monterar ute i fält. Orsa Plåt har idag 5 anställda och uppdrag i hela Mellansverige.

På Statoil berättade Magnus att han ska bygga en liten cafédel inne i byggnaden och utöka sortimentet av snabbmat, kaffe och fikabröd. Han ska också säkra bränsletankarna mot läckage. Magnus håller också på att komplettera beståndet av släpvagnar, flera miljöbilar och en skåpbil. I och med att Statoil är det första stoppet för många turister är det en viktig del i Orsas besöksnäring. Vi ska därför etablera ett samarbete där Näringslivskontoret och Siljan Turism bygger en liten utbildning för Magnus medarbetare i vad Orsa kan erbjuda sina besökare. Det stärker både Statoil och Orsa som turismdestination.

Ola Granholm, 7 mars 2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar